Vi har i mange år talt om vigtigheden af ” at kunne mærke vores krop”, så vi kan spænde af og restituere. Det er nemlig bevist mange gange, at hvis vi kan mærke kroppen og være i nuet, så kan vi forebygge på først og fremmest stress. Mange af os har forsøgt med større eller mindre held at komme i kontakt med kroppen med yoga eller som jeg, med qigong og mindfulness. Men det er bare ikke altid lige let, fordi det kræver at vi bruger alle vores sanser også de 3 ukendte, interoception, propioception og balance 😊.

Vi har let ved at aktivere de første 5 sanser, at se, at høre, at smage, at lugte og at føle. Dem bruger vi hele tiden, og de kræver ikke mere forklaring. De beskriver vores ydre omgivelser og de er bare ikke de vigtige, når vi skal mærke det, der foregår i kroppen. Vi kan alle lære at leve uden de 5 første sanser, men uden de sidste 3, som er balanceevnen, den ydre fornemmelse af kroppen/kropskortet (propioception) og den indre kropslige fornemmelse (interoception), fordi de er indbyrdes afhængige og fordi det er dem, der beskriver vores indre tilstand.

Er balance virkelig en sans?

Vi bruger balancen ubevidst, vi taler om god og dårlig balance fx når vi står på et ben, klatrer og de fleste har prøvet at blive rundtosset, falde og blive køresyge. Det sker når hjernen ikke får brugbare signaler fra kroppen. Mange tror at dårlig balance, er noget man må affinde sig med. Men faktum er, at man altid kan forbedre balancen og hvis man har en god balance, så bruger man også propioceptionen og interoceptionen. Man tænker bare ikke over det.

Hvad bruger vi de 3 ”nye” sanser til?

Propioception, interoception og balance er afgørende for, om du kan mærke din krop. OG så er vi tilbage til vores evne til at spænde af, så kroppen kan restituere og hele sig selv. Vi bruger kropskortet (propioception) hele tiden. Jo mere vi øver balance, jo flere detaljer kropskortet får, desto bedre og mere sikkert vil du kunne bevæge dig. Din hjerne får tillid til, at kroppen kan udføre, det du er i gang med og spilder ikke tid på at bekymre sig om, hvorvidt noget er for svært eller farligt. Alt foregår i ubevist og afslappet. Det samme gælder for interoception, som er organernes evne til at kommunikere med hjernen. Når dine kredsløb er i balance og fungerer, vil der være god kommunikation mellem organerne hjernen. Signalerne vil være præcise. Og dermed vil de rette mængder af hormoner osv. cirkuleres. Omvendt, hvis vi vores balanceevne ikke er så god, så begynder du at bekymre dig. Alt selv simple bevægelser skal vurderes. Krybdyrhjernen tager over og din krop vil være i konstant alarmberedskab. Og det kan kroppen ikke holde til i længere tid. Dit immunforsvar svækkes, og du bliver sårbar.

Daglig brug af dine sanser, holder dig rask

Som sagt, vi bruger dagligt de 5 almindelige sanser, men det giver bonus bevidst at træne de sidste 3 også –  det er ikke svært, og det kan faktisk være ren og skær forkælelse. Det handler nemlig om at spænde af og give slip mens du bevæger dig. En sikker metode er QIGONG – som er kinesiske helseøvelser udført langsomt og blidt, hvilket du sikkert allerede har luret, som læser af mit nyhedsbrev 😉. Men også en kombination af ophold i naturen (skovbad/shinrin yoku), vandring, mindful walking og åndedrætsøvelser har positiv indflydelse.

Spænd af og få sanserne i spil med qigong – der er stadig pladser på workshop den 7. og 28. marts. Fra 10-11:30. Send sms og tilmeld dig på 5158 8906. Max 6 deltagere. Pris 125 kr.

Hvis du har lyst til at bruge alle dine 8 sanser, så tag med på sanse-vandring på søndag 26/4, hvor du kommer i tættere kontakt med naturen og træner ydre og indre balance gennem sanseøvelser, som skovbad, mindful walking og meditation. Turen er lavet for Dansk Vandrelaug, og du kan læse mere her.

Du kan også deltage på min 2-dages workshop i FOF regi, hvor du får mere tid til fordybelse og teori samt flere sanseøvelser. Du kan læse mere og tilmelde dig her.

Du kan også træne dine sanser på urteworkshops, hvis du som jeg elsker vilde urter og er nysgerrig på, hvor du finder dem, hvordan du anvender dem og hvordan de smager. Læs mere og tilmeld dig workshopsi april ellerjuni.

Helene Thorsen og jeg gentager nu for 6 gang yoga-vandreferien i de franske Pyrenæer i samarbejde med Bering Rejser – Hvis du tilmelder dig allerede nu, får du 500 kr. rabat på turen, så måske skal du bare slå til nu? Du kan læse mere og tilmelde dig her.